PDA perheessä - tieto ja ymmärrys toiminnaksi ja osaksi arkea - 3 . osainen koulutuskokonaisuus torstaisin syksyn ajan: torstaisin 4.9, 25.9 ja 9.10 klo 17-20.
Tässä kaikille PDA perheille suunnatussa ja etänä (Teams) toteutettavassa koulutuskokonaisuudessa jo olemassa olevan tieto ja ymmärrys saatetaan osaksi arkea syvemmän ymmärryksen, käytännön keinojen ja oman tunnemaailman tarkastelun kautta.
Tämä yhteinen koulutusmatka on sinulle, joka olet PDA - piirteisen lapsen ja nuoren vanhempi, isovanhempi tai muu luottoläheinen ja kaipaat syvempää ymmärrystä ja konkreettisia keinoja, mahdollisuutta ymmärtävään reflektioon, lempeää pysähtymistä ja tukea sujuvaan arkeen sekä omaan vanhemmuuteesi – silloinkin kun ulkopuolinen maailma ei tunnu ymmärtävän sitä, mikä keskellä arjessa perheenä navigoitte.
Koulutuksessa pysähdymme syvällisellä tavalla ymmärtämään, mitä PDA - piirteisyys todella tarkoittaa arjessa: mistä lapsen ja nuoren kokemat vaatimukset kumpuavat, mitä tunnetasolla tapahtuu kaikissa osapuolella vaatimusten hetkillä, miten hermoston ylivireys ohjaa reaktioita ja miksi arjessa koetut tilanteet voivat laukaista odottamattoman voimakkaita tunteita ja reaktioita.
Pureudumme kolmella eri koulutuskerralla myös sitä miksi perinteiset kasvatusohjeet ja -keinot eivät PDA-arjessa usein toimi – miksi juuri vaatimuksia laskeva, lapsen omaan tahtiin etenevä ja kanssasäätelyyn perustuva tapa kohdata lapsi on toimivin ja turvallisin ja miten siinä voi onnistua.
Käsittelemme käytännön keinoja, joilla vaatimuksia voidaan arjessa laskea: mistä tunnistaa vaatimukset, miten löytää tasapaino vaatimusten ja odotusten kanssa lapsen ja nuoren autonomiaa ja minäkuvaa tukevalla tavalla, millainen viestintä tukee lapsen turvallisuuden tunnetta, millä tavoin sanat, eleet ja tilan tarjoaminen voivat vähentää hermoston kuormitusta, ja miten kaikki rakentuu lopulta luottamukseen – suhteeseen, jossa lapsi kokee tulevansa ymmärretyksi omana itsenään.
Koulutus tarjoaa myös tilan tarkastella omaa vanhemmuutta: miten oma tunne- ja kokemusmaailma – aiemmat kasvatuksen mallit, pelko, neuvottomuus, riittämättömyyden tunteet tai epävarmuus – voivat tulla esteeksi herkälle kanssasäätelylle. Miten voi oppia kuulemaan lasta aidosti, silloinkin kun ulkopuolelta tulevat neuvot tai paineet ohjaisivat toisaalle ja ennen kaikkea pysymään itselle rauhallisena oman tunnemyrskyn keskellä?
Lisäksi pohdimme yhdessä, miten vanhemmat voivat löytää yhteisen suunnan ja linjan tilanteissa, joissa näkemykset eroavat – ja miten rakentaa luottamusta ja ymmärrystä vanhempien välillekin, vaikka ympäristö ei aina osaisi tarjota tukea tai oikeanlaista ohjeistusta.
Valmennukseen sisältyy myös rauhoittavia, helposti arjessa hyödynnettäviä ja kehollisia harjoitus hermoston kuormituksen purkamiseksi sekä tilaisuus pysähtyä oman jaksamisen ja toivon äärelle.
Koulutuskokonaisuuden teemat:
💛 Mitä PDA on – syvällinen tarkastelu siitä, mistä PDA:ssa on kyse, mitä vaatimukset voivat olla, mistä ne syntyvät ja miten hermosto niihin reagoi
💛 Miksi kanssasäätely on avainasemassa – miksi perinteiset keinot eivät toimi ja millaiset lähestymistavat puolestaan auttavat arjessa
💛 Vaatimuksia arjessa laskevat tavat, viestintä ja mukautukset sekä konkreettiset keinot, työkalut ja vinkit haastavalta tuntuviin tilanteisiin
💛 Oman tunne- ja kokemusmaailman vaikutus vanhemmuuteen – mitä on tärkeää tunnistaa itsessä ja omassa tunnemaailmassa
💛 Vanhempien yhteinen suunta – miten onnistua löytämään yhteinen suunta myös silloin, kun ulkopuolinen maailma ei ymmärrä ja vanhempien taustat ohjaavat eri suuntaan kasvatuksellisesti
💛 Oman jaksamisen suojeleminen ja itsemyötätunnon vahvistaminen
Kenelle kokonaisuus sopii?
Kaikille vanhemmille, joiden lapsella on vaatimusherkkyyden (PDA) piirteitä – erityisesti silloin, kun arki on kuormittavaa, ulkopuolelta saatu ohjeistus tuntuu vieraalle ja kun kaipaat tukea PDA tiedon viemiseksi osaksi arkea, sekä vahvistusta omalle, lapsen tarpeita kuuntelevalle tavallesi olla vanhempi.
Hinta: 260 eur + alv 25,5 %, laskutus mahdollista kahdessa osassa
Kouluttajana:
🧡 Riikka Seppälä
Dare to Lead fasilitaattori, häpeäcoach ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja neuromoninaisen arjen rinnallakulkija
Lämpimästi tervetuloa mukaan, ilmoittautumaan pääset täyttämällä olla olevan lomakkeen.